Welk voer voor de kat?

Heeft uw kat last van jeuk bij het gezicht, de oren, voeten en oksels? Of zijn er sterkere geuren te ruiken (vooral een slechte adem), verdikkingen van de huid of kale plekken? Is er terugkerende diarree of winderigheid? Dan kan het zeker zijn dat de kat last heeft van allergieën.

Diagnostiek

Als er tekenen zijn dat een kat een allergie heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk te handelen. Aangeraden wordt om naar dierenarts te gaan. Deze kan uitsluiten of de allergische reacties worden veroorzaakt door een externe factor, zoals parasieten. Wanneer dit niet zo is, is het tijd om een voedselallergie uit te sluiten. Hypoallergeen droog kattenvoer is hierin een belangrijke factor, omdat dit voer zo gemaakt is dat het geen allergieën kan opwekken. Wanneer een kat geen allergische reactie heeft gekregen voor een tijd, kan de voeding weer opgebouwd worden om er zo achter te komen wat de oorzaak van de allergie van de kat is.

Werking

Allergieën kunnen na een korte periode pas opgewekt worden. In andere woorden, als een kat een dieetverandering heeft, hoeven er niet meteen verschijnselen van allergieën te zijn. Deze kunnen later pas opkomen, waardoor het niet altijd duidelijk is waar de allergische verschijnselen vandaan komen. Nadat het een tijd achter elkaar gegeten wordt, zal er een allergie voor gecreëerd worden. In hypoallergeen kattenvoer zitten eiwitbronnen wat katten weinig tot nooit zullen eten. Dit zijn bijvoorbeeld geit, paard of hert. De kat kan hierdoor dus geen intolerantie of allergie voor opbrengen, waardoor het veilig is om te eten.

De tweede manier waarop hypoallergeen kattenvoer werkt is door middel van hydrolyse van het kattenvoer. Dit is een moeilijke manier van zeggen dat de eiwitten in het voedsel in kleinere delen zijn geknopt. De kans op een allergische reactie wordt hiermee verkleind.

Hypoallergeen voedsel werkt op de laatste manier door middel van een vermindering in tarwe en graanproducten. In graan zitten vezels en koolhydraten. Deze zijn voor veel katten slecht te verteren, waardoor het risico op maag- en darmklachten vergroot kan worden. daarnaast hebben katten de stoffen eigenlijk niet nodig. In plaats daarvan krijgen de beesten energie uit vetten en proteïnen. Dit is de vinden in vlees. Kattenvoer met een hoog eiwitgehalte is gezonder voor katten, te vinden in hypoallergeen kattenvoer.

Allergieën

Behalve een voedselallergie bestaan er nog andere allergieën die katten kunnen hebben. Een vlooienallergie zorgt voor een overmatige reactie van het lichaam op vlooien. Atopie is en erfelijk bepaalde, overmatige reactie op omgevingsallergenen. Denk bijvoorbeeld aan stofmijt in de lucht. Dit kan seizoensgebonden zijn, zoals hooikoorts. Wanneer een vlooienallergie en een voedselallergie uit zijn gesloten, heeft een kat hoogstwaarschijnlijk last van atopie. Een dierenarts kan deze onderscheiding maken.