Voor ieder kind wat wils!

Wat kan het moeilijk zijn om je kind aan het spelen te krijgen met een wereld vol met schermen. Ik denk dat veel ouders het herkennen. Wanneer de drukte te veel wordt, de razende energie nog steeds niet uit de kinderen is verdwenen, is de verleiding om de tv maar aan te zetten groot. Dan is het in ieder geval wat stiller in huis en hebben de kinderen ook hun rust moment. Althans, zo kan het voelen. Maar voor de meeste kinderen geldt dat ze daarna juist nog meer energie kwijt moeten omdat ze zoveel prikkels hebben moeten verwerken. Dus het kan ook avarechts werken. Je hebt kinderen die zich lang kunnen vermaken met hetzelfde speelgoed, maar ook een hoop kinderen raken snel uitgekeken op dat wat er in de woonkamer ligt. Hier zijn wat ideeën om kinderen op een duurzame manier te vermaken zonder dat je elke maand nieuwe dingen hoeft te kopen!

Thema speelgoed

Voor kinderen kan het heel fijn om het gevoel te hebben dat ze wat nieuws hebben om mee te spelen. Om ze dit gevoel te geven, kun je speelgoed in huis halen met uitlopende thema’s waardoor ze elke keer met nieuw enthousiasme in hun eigen wereld kunnen duiken. Hiervoor hoef je helemaal niet veel in huis te halen. Een voorbeeld is het thema boerenleven. Op de site animal-toys.nl heb een hele hoop dieren voor kinderen om dit boerenleven na te spelen. Je hoeft niet alles in huis te halen, maar wanneer kinderen een paar dieren in een wei hebben staan, kunnen ze de boerderij er al helemaal bij fantaseren. Voor je het weet zijn ze uren boven zonder dat ze zich vervelen. Andere thema’s kunnen ook zijn: de supermarkt of een beroep: kappertje, tandarts etc.

Opruimen en tevoorschijn halen

De titel zegt het al; waarom zou je nieuw speelgoed kopen als je het eigenlijk al in huis hebt! Een van de beste tips is het laten verdwijnen van speelgoed om het vervolgens na een halfjaar weer uit de kast te halen voor het verrassingseffect. Voor kinderen is dit effect nagenoeg hetzelfde als nieuw speelgoed. Een nieuwe prikkel hoeft immers niet uit de winkel te kopen. Wanneer er heel veel spul in huis ligt en je eigenlijk niets wilt weggooien, kun je het opbergen op de zolder en na een halfjaar ruil je het om met het speelgoed waar de kinderen op dat moment een beetje op uitgekeken zijn!