Hoe kies je de beste mkb energiedeal?

Beschik je over een eigen kantoorpand of bedrijfspand voor je onderneming? Dan ben je verantwoordelijk voor het regelen van je contract omtrent mkb energie. Een groot deel van de ondernemers in Nederland weet niet goed waar ze moeten beginnen in de zoektocht naar het beste energiecontract voor mkb’ers. Maak je geen zorgen: in dit korte artikel vertellen we je alles wat je wilt en moet weten over het regelen van de beste energiedeal voor jouw jaarlijkse energieverbruik. Op die manier betaal je nooit meer te veel voor je zakelijke energie.

Vermijd energiecollectieven voor mkb’ers

De kans is groot dat je al eens een aanbod hebt gehad voor een zogeheten mkb energiecollectief. In Nederland zijn diverse soorten energiecollectieven actief. Zij adverteren met lage energieprijzen wanneer je je aanmeldt. Hoe aantrekkelijk het aanbod van zo’n collectief ook lijkt; over het algemeen ben je goedkoper uit wanneer je zelf op zoek gaat naar een passend energiecontract voor je bedrijf. Dat zit namelijk zo: bij een energiecollectief moet je in de meeste gevallen geld betalen om mee te mogen doen. Dat betekent dat je dus eerst moet betalen voordat je überhaupt van korting mag profiteren. Een beetje vreemd. Daarnaast moet je weten dat je bij zo’n collectief nooit energie op maat ontvangt. Dat komt omdat er in één collectief meerdere ondernemers en bedrijven zitten. Er wordt voor al die bedrijven één energiepakket gemaakt. Je kunt je dus wel voorstellen dat zoiets helemaal niet aantrekkelijk voor jouw verbruik hoeft te zijn. Misschien betaal je op die manier wel veel te veel.

Blijf altijd zakelijke energie vergelijken

Daarom wordt het aan te raden om gewoon altijd zelf op zoek te gaan naar een goede deal. Vandaag de dag hoeft dit echt niet meer handmatig te gebeuren. Er zijn diverse tools die jou kunnen helpen om een passend energiecontract te vinden. Op Minder.nl vind je bijvoorbeeld een zakelijke energievergelijker waar je je jaarlijkse energieverbruik in moet vullen. Op basis daarvan worden er nieuwe deals voor je gezocht. Daar kies jij een passend energiecontract uit. Omdat deze tool volledig onafhankelijk is, hoef je niet bang te zijn dat je geen compleet aanbod te zien krijgt. Het maakt hierbij niet uit of je voor een contract van één jaar of drie jaar gaat, zolang je maar energie blijft vergelijken. Dat betekent dat wanneer je huidige energiecontract afloopt je altijd een zakelijke energievergelijker moet inschakelen voor een nieuwe deal. Blijf nooit hangen bij het energiebedrijf waar je zit; er is altijd wel ergens anders een betere aanbieding te scoren. Energiebedrijven willen jou maar al te graag als hun zakelijke klant.

Let op bepaalde voorwaarden bij je energiecontract

Tot slot is er nog een aantal voorwaarden waar je op kunt letten bij het afnemen van een zakelijk energiecontract voor mkb’ers. Wist je bijvoorbeeld dat een driejarig energiecontract goedkoper is dan een contract van één jaar? Dat is zeker een interessant punt om op te letten. Kijk ook eens naar de opzegtermijn van een energiecontract; de termijn is namelijk bij iedere aanbieder verschillend. Het is belangrijk om je opzegtermijn in de gaten te houden wanneer je altijd zo min mogelijk wilt betalen voor je zakelijke energie. Zodra je opzegtermijn namelijk ingaat, mag je overstappen! Doe dit niet te vroeg, omdat je anders te maken krijgt met een opzegboete. Dat is een bedrag dat je nog had moeten betalen voor de energie die je had afgesproken af te nemen. Zorg er ook voor dat je niet te laat bent met het overstappen naar een andere energieleverancier. Je contract heeft namelijk ook een einddatum. Wanneer de einddatum verstreken is en je nog geen actie hebt ondernomen, mag je energieleverancier je contract stilzwijgend verlengen. Helaas gebeurt dit niet tegen die fijne aanbiedingstarieven, waardoor je alsnog te veel betaalt voor je mkb energie.