De geschiedenis van het geld

Geld, hoe is het eigenlijk ontstaan dat je op een gegeven moment met munten en biljetten gingen betalen? En blijven we dat in de toekomst ook doen? In ons land en veel van de ons omringende landen betalen we met de euro. De euro is de Europese munt waar we sinds 2002 mee betalen. Voorheen hadden we de gulden. Om de gezamenlijke euro munt stabiel te houden is het belangrijk dat alle staten die de euro invoeren zich aan bepaalde regels houden. Veel transacties worden nog contant betaald. Kleine uitgaven op de markt of bij de supermarkt zijn daar een voorbeeld van. Maar steeds meer betalingen vinden per pin plaats. Het is steeds meer mogelijk om contactloos te betalen, zowel met je pas als met je telefoon. En hoewel er nog veel landen zijn waarin contant geld nog veelvuldig wordt gebruikt, is er wereldwijd een trend te zien waarin de contante betalingen steeds meer verdwijnen.

De opkomst van crypto

In het steeds meer digitaal wordende tijdperk komen er ook nieuwe valuta op. De cryptomunten zijn daar de meest bekende van. Cryptocurrency’s, of crypto ’s, zijn digitale munten. Een virtueel betaalmiddel dat alleen digitaal bestaat. Met een cryptocurrency kan je zonder tussenkomst van een derde partij on- en offline betalingen verrichten. Bitcoin is de meest bekende cryptomunt. Een bitcoin is een virtuele munt, een soort computercode waar mensen een bepaalde waarde aan hechten. Bitcoin is gedecentraliseerd, wat wil zeggen dat er geen centrale bank of land is die Bitcoin uitgeeft. Maar dus ook geen toezichthoudend orgaan dat ingrijpt als de Bitcoin beurs zou crashen. Bitcoins kunnen enorm in waarde fluctueren dus mocht je bitcoins willen kopen dan is het zinvol om dit te doen met geld wat je niet direct nodig hebt. koop crypto met rabobank zodat je dit op een veilige en vertrouwde manier kunt doen.

Wat gaat er de komende jaren met het geld gebeuren

De verwachting is dat de komende jaren het aandeel contant geld steeds kleiner gaat worden. Daarnaast zullen er steeds modernere betaaltechnieken ontwikkeld worden. Het kan zelfs zover gaan dat je bijvoorbeeld na het tanken of afhalen van een drive-in maaltijd via een sensor in je auto betaalt. Creditcards of betaalapps zijn dan niet meer nodig, want een sensor herkent de elektromagnetische straling die de auto uitzendt, de identiteit van de auto wordt bevestigd en geld wordt overgemaakt van de rekening die aan de auto is gekoppeld. Zo kan het over een paar jaar al gaan. Niet alleen bankbiljetten en munten, maar ook je portemonnee en creditcard zullen steeds meer gaan verdwijnen.