Goed met geld

Kinderen leren tegenwoordig al vanaf een jonge leeftijd om te gaan met geld. Dit is heel belangrijk en kan ervoor zorgen dat ze later niet of minder in de problemen komen en dat ze weten hoe die problemen op te lossen als ze zich wel voordoen. In deze blog vertel ik je wat tips wat betreft omgaan met geld. Lees je mee?

Budget voor de maand en week

Een grote tip, die wel wat discipline vereist, is het budgetteren per week. Automatisch doet men dit al per maand namelijk met het loon dat binnenkomt, maar per week nog niet. Je kan je loon gewoon door vieren delen maar dat is niet zo handig. Zo heb je geen bewegingsruimte. Maak een weekbedrag voor zowel boodschappen als andere dingen. Onvoorziene aankopen, kleding en verzorgingsproducten etc. de kans dat je op deze manier wat overhoudt aan het einde van de maand wordt groter omdat je het budget voor bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven soms niet helemaal uitgeeft. Daarnaast geeft het je ook een beter beeld van waar je geld naartoe gaat.

Plan voor de toekomst

Wanneer je een grote aankoop doet dan moet je zo goed mogelijk proberen in te schatten hoe dit voor je kan uitpakken in de toekomst. Dit is lastig en er staat natuurlijk niks vast maar het kan je een hoop geld schelen. Bijvoorbeeld wanneer het om je hypotheek gaat. Als je van plan bent om lang in je nieuwe huis te blijven wonen, dan is een hypotheekrente 20 jaar vast, veel beter voor je portemonnee. Kijk op Hypotheekrente.nl voor het aanbod.

Sparen, sparen, sparen

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk sparen is. Een vuistregel is dat je minstens tien en het liefst twintig procent van je inkomen apart moet zetten voor je spaarpot. Niet iedereen kan zich dit veroorloven maar spaar wat je kunt. Dat geld komt altijd van pas. Bijvoorbeeld bij grote onvoorziene uitgaven of als je een keer op vakantie wilt, maar ook bij het afbetalen van je huis of het aanvragen van een andere hypotheek.

Verwen jezelf zo nu en dan

En met een beetje extra geld kun je jezelf ook zo nu en dan verwennen. Heb je een nieuwe winterjas nodig? Dan hoef je niet ieder dubbeltje om te draaien. Maar deze vrijheid creëer je ook al voor jezelf als je een goed budget maakt iedere maand.

Ik hoop dat deze tips je helpen. Hoe ga jij met je centen om?