De verschillende soorten spaanplaat

Wanneer je binnenkort je woning gaat verbouwen of je gaat starten met een nieuw project, dan kan het zo zijn dat je gebruik gaat maken van spaanplaat. Er zijn veel verschillende soorten spaanplaat en daarom is het handig dat je het verschilt weet. Zo ben je er namelijk verzekerd van dat je niet de verkeerde soorten spaanplaat aanschaft en je geld weggooit. 

 

Gemelamineerd spaanplaat

Als je plaatmateriaal gaat gebruiken voor het verbouwen van je woning of je nieuwe project, dan kan je het beste kiezen voor gemelamineerd spaanplaat. Deze platen zijn namelijk bewerkt zodat er geen water opgenomen kan worden. Hiermee voorkom je dat de platen krom gaan staan of gaan rotten. Gemelamineerd spaanplaat is ook voorzien van een laag melamine en dat zorgt ervoor dat de spaanplaat nog beter beschermt is. Ook zien de spaanplaten er hierdoor heel prachtig uit en is het niet nodig om de spaanplaten van decoratie te voorzien. Dit is ook een reden waarom gemelamineerd spaanplaat veel gebruikt word voor het maken van prachtige meubels en het afdichten van zolders. Ook kan je er prachtige tussenwanden mee maken en deze zijn dan vrijwel altijd geluidsdicht doordat gemelamineerd spaanplaat vrij dik is. 

 

Geplastificeerd spaanplaat

Als je nieuwe meubels gaat maken dan is geplastificeerd spaanplaat daar zeker geschikt voor. Ook voor het afdichten van kelders en het bouwen van nieuwe tussenwanden is dit type spaanplaat zeker geschikt. Geplastificeerd spaanplaat is eigenlijk hetzelfde als gemelamineerd spaanplaat maar het enigste verschil is dat geplastificeerd spaanplaat voorzien is van een kunststoflaag. Veel mensen vinden dit zeer prachtig omdat het vaak al voorzien is van een decoratieve uitstraling. Ook beschermt de kunststoflaag de spaanplaat tegen krasschade, waterschade en voorkomt ook dat de spaanplaat gaat rotten. 

 

Waar je het beste spaanplaat kan kopen

Wanneer je gaat werken met spaanplaat, dan is het erg belangrijk dat je spaanplaat van de beste kwaliteit aanschaft. Er zijn veel verschillende aanbieders die spaanplaat verkopen maar ze zijn niet altijd van dezelfde kwaliteit. Als je de beste kwaliteit wilt, dan kan je het beste naar een houthandel gaan. Een houthandel is gespecialiseerd in het verkopen van verschillende soorten hout en de kans dat je daar hout tegenkomt dat niet van uitstekende kwaliteit is, is heel erg klein. Er zijn daar ook altijd mensen aanwezig die je kunnen adviseren. Zo weet je namelijk zeker dat je geen miskoop doet en gebruik maakt van de beste materialen.