Wat is grootzakelijke energie precies?

Wanneer je als ondernemer op zoek bent naar een passend zakelijk energiecontract kom je al gauw de termen ‘kleinzakelijke energie’ en ‘grootzakelijke energie’ tegen. Als starter heb je waarschijnlijk geen idee voor wat voor vorm stroom je voor je bedrijf moet gaan. Daarom is het goed om eerst op de hoogte te zijn van wat grootzakelijke en kleinzakelijke energie precies is en wat de verschillen zijn. Pas dan weet je voor welk contract je moet gaan en kun je op zoek gaan naar een voordelige energiedeal. Hoe je dat doet? Simpel. In dit artikel lees je er meer over.

Grootzakelijke energie: wat is dat?

Afnemers van zakelijke energie worden onderverdeeld in kleinzakelijke verbruikers en grootzakelijke verbruikers. In het geval van grootzakelijke energie beschik je over een bedrijfspand waarvan de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen groter is dan 3 x 80 Ampère. De totale capaciteit van de gasaansluiting is 40m3 per uur. Een groot deel van de mkb’ers is grootverbruiker; zzp’ers en andere mkb’ers vallen vaak onder kleinzakelijk verbruik. Heb je geen idee onder welk verbruik je valt? Neem dan contact op met je netbeheerder om daar meer over te weten te komen. Daarnaast ontvang je met een grootzakelijk energiecontract altijd twee facturen: een van de netbeheerder en een van het energiebedrijf. Je energierekening komt wel gewoon iedere maand, maar bevat geen voorschot. Je betaalt als grootzakelijke energieverbruiker altijd alleen voor de energie die je daadwerkelijk verbruikt hebt. Zo weet je precies waar je aan toe bent

Wat is kleinzakelijke energie precies?

Naast grootzakelijke energie kan het dus zijn dat je kleinzakelijke stroom nodig hebt. In het geval van kleinzakelijke energie beschik je over een bedrijfspand of kantoor waarvan de totale capaciteit van alle elektrische aansluitingen juist kleiner is dan 3 x 80 Ampère. De capaciteit van de gasaansluiting is dan weer kleiner dan 40 m3 per uur. Daarom betreffen dit meestal mkb’ers en zzp’ers met een lager verbruik. Kom je in een pand waar een kleinzakelijke aansluiting is en heb je grootzakelijke stroom (of juist andersom) nodig? Dan moet je de aansluitingen aan laten passen om zo niet veel te veel te betalen voor je zakelijke energierekening. Een kleinzakelijke verbruiker ontvangt iedere maand één factuur waar alle kosten op verrekend staan. Verder betaal je niet wat je verbruikt, maar betaal je (net als bij een particulier contract) een voorschot. Dat betekent dat je aan het einde van het jaar iets terugkrijgt of extra moet betalen. Zolang je je verbruik goed in de gaten houdt, kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Scoren van een voordelig zakelijk energiecontract

Weet je inmiddels voor welk soort zakelijk energiecontract je moet gaan? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar het meest voordelige contract voor jouw jaarlijkse verbruik. Het is altijd aan te raden om hier actief naar te zoeken; helemaal nu de energieprijzen flink in de lift zitten. Dat doe je door aan de slag te gaan met een zogeheten zakelijke energievergelijker, een online tool die je op energie-zakelijk.nl kunt vinden. Met een zakelijke energievergelijker vind je op basis van jouw energieverbruik en eventueel extra wensen (zoals de wens voor groene stroom) altijd het beste aanbod. Vergeet niet om na ieder energiecontract weer over te stappen om zo altijd een scherp tarief te betalen. Er is namelijk altijd ergens anders een betere deal te vinden op het moment dat jouw zakelijke energiecontract afloopt. Energiebedrijven willen uiteraard zoveel mogelijk zakelijke klanten trekken en zullen daarom blijven stunten met prijzen. Het grote voordeel van een zakelijke energievergelijker is dat het niet veel tijd kost, terwijl je er wel veel geld mee kunt besparen.