Zo maak je jouw tuin winterklaar

Nu de donkere wintermaanden ver achter ons liggen en we al mogen proeven van de lentezon, besteden we steeds meer tijd buiten. Een rondje fietsen, een terrasje pakken of gewoon lekker bezig zijn in de tuin. En hoewel het weer ons er nog niet aan laat denken, wil je natuurlijk het hele jaar door genieten van je buitenruimte. Hiervoor is het belangrijk dat je de tuin na de zomer winterklaar maakt. Zodra de temperatuur daalt en het weer vaker gaat regenen, heeft de tuin wel wat extra aandacht nodig om er het hele jaar door gebruik van te kunnen maken. Hoe je dat het best kunt aanpakken lees je in dit artikel.

De voorbereiding

Door nog voordat de echte vrieskou begint de tuin goed te onderhouden, kun je straks in het voorjaar weer optimaal genieten van je buitenruimte. De voorbereiding begint met het bijeen harken van alle bladeren die zijn neergedaald in de tuin. Hark al het blad van het gazon zodat deze genoeg lucht en licht krijgt, anders krijg je bruine plekken in het gras. Ook goed voor de veiligheid, want die mooie gekleurde bladeren vormen zich met het winterweer tot gladde plekken. Het herfstblad kun je natuurlijk in de gft-bak werpen, maar ook kun je hier jouw eigen composthoop van maken. Zelf composteren verkleint de afvalberg en levert gratis plantenvoedsel op waarmee je de tuin kunt bemesten. Plaats daarnaast niet-winterharde planten binnen op een vorstvrije plek, zoals in de garage. Buitenplanten moeten soms beschermd worden met bijvoorbeeld stro en jute. Help tot slot vogeltjes aan voedsel door vetbolletjes, pindaslingers of pindakaashuisjes op te hangen.

Gras in de winter

Niet alleen mest is belangrijke voeding voor gras, door kalk te strooien kun je de vorming van mos voorkomen. Kalk zorgt ervoor dat de wortels beter belicht worden en dat de zuurtegraad van de grond afneemt. Het mos zal afsterven en dit kun je aan het begin van het jaar verwijderen met het verticuteren van het gras. Verder is een belangrijke tip om niet teveel over het gras te lopen in de winter, hierdoor kun je het gras beschadigen en groeit het niet meer.

Richting de zomer

Zodra straks na de winter de eerste zonnestralen zich weer laten zien wil je hier natuurlijk optimaal van kunnen genieten. Tegen die tijd is het nodig om het onkruid weg te halen met een mesje, bladeren weg te halen, tegels te reinigen met een hogedrukreiniger en gras weer netjes in banen te maaien. Is de tuin niet netjes, dan heb je kans dat muizen zich daar graag in hoog gras en struikjes zullen verschuilen. Voordat je sites als ongediertebestrijden.com moet raadplegen, is het dus van belang extra aandacht aan je buitenruimte te besteden. Weten muizen of andere dieren alsnog jouw tuin te vinden, dan kun je hulp zoeken bij een expert. Zoek in dat geval online bijvoorbeeld eens op “Muizenbestrijding Den Haag” voor een geschikt aanbod bij jou in de buurt.