Werken als brandweerman

Misschien droomde je er als klein kindje al wel van, werken als brandweerman is een baan waar je voor gemaakt moet zijn. Je hebt er lef, doorzettingsvermogen en inzicht voor nodig. En hier beschikt niet iedereen over. Er werken in Nederland ongeveer 25.000 mensen bij de brandweer. Meer dan de helft hiervan werkt als vrijwilliger. In de afgelopen jaren is dit aantal ongeveer met 1 á 2 procent gestegen en dit is goed nieuws want je hebt nooit genoeg brandweermannen of brandweervrouwen! Toch is nog steeds het overgrote deel van een brandweerkazerne man. Toch zit er stijging van 6 procent in het aantal werkzame brandweervrouwen.

Werkzaamheden

Bij de brandweer redden ze mens en dier, verlenen hulp bij ongevallen en voorkomen en bestrijden brand. Dit werk is veeleisend en met een zeker risico. Brandweermannen en brandweervrouwen doen hun werk in extreme omstandigheden, waarbij ze optimaal functioneren. Om dit uitdagende werk goed te kunnen doen worden ze continue bijgeschoold en getraind. Als je werkzaam wil zijn in een brandweerkazerne moet je ook flexibel kunnen werken. Je zal geen standaard 8:00 tot 17:00 werkdagen hebben maar je zal ook vaak ’s nachts moeten werken. Je moet van jezelf weten dat je dit aan kan en dat je leven hier ook in past. Goed om kunnen gaan met spanning en sensatie is ook zeer belangrijk in dit vak. Zoals hierboven al vernoemd werk je altijd met een risico voor je eigen leven en het leven van je collega’s. in paniek raken is dan ook geen optie tijdens het werken als brandweerman- of vrouw. Tijdens de selectiedagen zal je hier ook langzamerhand wel achter gaan komen, of je krijgt er een adrenaline kick van of je ligt er ’s nachts nog wakker van…

Benodigdheden

Als je dan eenmaal bent aangekomen zijn er een hoop benodigdheden waarmee je te maken zal krijgen. Denk hierbij aan een vuurvast brandweerpak, een brandweerauto en een zwemvest. Want het kan ook wel eens voorkomen dat je als brandweer mensen uit het water moet redden die bijvoorbeeld met de auto te water zijn gegaan. De brandweer maakt gebruik van twee soorten slangen: hoge druk slangen en lage druk slangen. 95% van de branden in Nederland worden geblust met een hoge druk slang. Als de brandweer op hoge gebouwen iets moet blussen is een autohoogwerker kopen zeker niet overbodig. Ook maken ze dan vaak gebruik van een veiligheidsvest. Dit harnas maken ze dan vast aan een hoogwerker of aan een touw zodat ze niet kunnen vallen.