Wat te doen bij gehoorverlies

Gehoorverlies is een kwaal die we vooral scharen onder bekende ouderdomskwaaltjes. Natuurlijk is het ontzettend frustrerend als je begint te merken dat je minder goed hoort. Wanneer je gehoorverlies leidt dan zul je merken dat je eerst de hoge tonen minder goed begint te horen, daarna pas de lagere tonen. Alhoewel het normaal is om op hoge leeftijd wat minder goed te horen kan het wel ontzettend irritant zijn. Wat nog zorgwekkender is, is dat steeds meer jonge mensen ook last krijgen van gehoorverlies. Gehoorverlies is vaak permanent. Je kunt het wel behandelen maar niet genezen. In dit artikel bespreken we hoe wat je moet doen bij gehoorverlies en nog belangrijker, hoe je gehoorverlies zo lang mogelijk kunt voorkomen.

Gehoorverlies voorkomen

Gehoorverlies is vaak het gevolg van gehoorschade. Zoals we aan het begin van dit artikel aangaven, lopen steeds vaker jongere mensen ook gehoorschade op. Dit komt voornamelijk omdat jongere mensen steeds vaker en langer in omgevingen zijn waar de geluidsniveaus boven het veilige niveau zijn. Denk bijvoorbeeld aan een avond uitgaan naar een club, of een dag dansen op een festival. Vaak staat de muziek bij deze feesten zo hard dat er al na een uur gehoorschade is opgetreden. Menig feestganger herkent de ‘piep’ in de oren na een avond stappen. Als je zo’n piep hoort dan is er al gehoorschade opgetreden. Deze piep gaat meestal weer weg maar kan ook permanent worden. Voor veel jongere mensen kan het beschamend zijn als ze merken dat ze minder goed horen. Een gehoorapparaat is echt iets wat bij oudere mensen hoort toch?

Gehoorapparaat

Natuurlijk is het dragen van een gehoorapparaat altijd de betere optie, ook als je jong bent. Je wilt niet met een minder goed werkend gehoor blijven rondlopen. In het verkeer kan dit ook nog eens gevaarlijk zijn. Om te weten of je gehoor nog goed is kun je beginnen met een simpele online test. Als je uitgebreider onderzoek wilt dan kun je naar een audicien. Een audicien aan huis is ook mogelijk. Dit is wel fijn als je ouder bent en misschien wat moeizamer ter been bent. Als je een gehoorapparaat nodig hebt dan kan deze speciaal op jouw benodigdheden worden afgesteld. Er zijn tegenwoordig ook hele kleine, onopvallende gehoorapparaten. Wanneer je jong bent en niet met een groot apparaat in je oor wilt rondlopen is dit erg fijn. Gehoorverlies is iets wat zeker op latere leeftijd normaal is. Maar het is tegelijkertijd belangrijk om tijdens je leven je gehoor ook goed te beschermen.