Tips om thuis de lekkerste koffie te zetten

Veel mensen zweren erbij en starten de dag niet zonder: een lekkere kop koffie. Even een paar minuutjes genieten van de rust om je heen, de warmte van de kop in je handen en de lekkere geur voordat de hectiek van de dag begint. Sommige mensen maken er een ritueel van iedere ochtend voordat ze de trein in stappen nog even snel binnen te wippen bij hun favoriete koffietentje. Natuurlijk betekent dit wel dat je iedere dag een paar euro uitgeeft aan koffie en alles bij elkaar telt dit op! Daarom geven we je in dit artikel een paar tips om thuis koffie te zetten die even lekker is.

 

Welke machine gebruik je?

Heb je geen zin om veel tijd kwijt te zijn aan het zetten van een kop koffie, dan kan je natuurlijk een koffiezetapparaat kopen. Met één druk op de knop geniet je van een lekkere kop koffie. Wel moet je niet vergeten het apparaat regelmatig schoon te maken en te ontkalken. Vaak werken deze apparaten met koffie pads of cups. Echte koffieliefhebbers zweren echter bij het gebruik van versgemalen koffiebonen. In dat geval zou je eens wat verder moeten zoeken dan je standaard Senseo koffiemachine. Wil je wat meer de tijd nemen voor het zetten van koffie, dan kan je denken aan een percolator of een cafetière. Bij een percolator voeg je koffie toe aan het filter en vul je de onderkant met water. Vervolgens zet je de percolator op het vuur en zet je binnen enkele minuten koffie. Bij een cafetière, ook wel bekend als French press, vul je een kannetje met gemalen koffie en water en laat je dit enkele minuten trekken. Vervolgens duw je het filtertje naar beneden om de koffiedrab eruit te filteren.

 

Een voorverwarmde kop is top!

Welke machine je ook gebruikt, een voorverwarmde kop is erg aan te raden. Op deze manier komen de geuren en smaken van de koffie extra goed tot zijn recht. Spoel je kopje bijvoorbeeld van tevoren om onder de warme kraan.

 

Werk met verse bonen

Als koffiebonen in contact komen met lucht, gaat de kwaliteit van de bonen snel achteruit. Daarom is het het beste om zelf je eigen koffiebonen te malen met een koffiemolen. Op deze manier blijven de smaken het langste behouden. Wil je koffiebonen kopen, maar weet je niet welke? Ga naar een gespecialiseerde zaak waar je ook kan proeven of koop het online. Vaak heeft jouw favoriete koffietentje ook wel een zak staan met hun bonen die je kan kopen.

 

Kortom, met een lekkere warme kop koffie begint je dag goed. En heb je een keertje geen zin om het zelf te maken? Een wandelingetje naar dat koffietentje in de buurt is ook een lekker ommetje.